Medicions a l'edat mitjana

En aquest nou treball de "Quadern" veurem com mesuraven distancies a punts inassequibles els antics arquitectes, per exemple: l'amplada d'un riu per poder-hi bastir un pont; una vall per construir-hi un aqüeducte; unes alçades per determinar on situar un capitell en una columna; una cornisa; l'arrencada d'un peralt d'un arc o l'ampit d'un finestral.
El sistema bàsic de mesura era la corda tot i que ja les tractaven industrialment per assegurar la màxima precisió amb una barreja de cera i resina, mai donava el mateix una mida horitzontal que una de vertical on el propi pes de la corda i la força de la gravetat influïen força. A més tampoc hi havien tantes cordes de mesurar a disposició dels tècnics ni eren practiques a l'hora de moure-les. Però ja hem vist que arquitectes i enginyers, no oblidem que enginyer ve d'enginyós, trobaven bones i practiques solucions per a tot.
En Tales de Mileto que hauria viatjat a Egipte d'on hauria tret bones idees que va dur a Grècia, diuen que entre d'altres activitats, es dedicava a determinar quan temps trigarien els vaixells enemics a arribar a la costa, d'aquesta manera la població es podia salvar i amagar. Aquests coneixements que els egipcis utilitzaven per a les seves piràmides, en Tales els va ordenar i presentar en format teoremes.
El treball va de triangles, però no necessitarem sinus ni cosinus, al final tot es redueix a una operació matemàtica tan senzilla i que ens soluciona la meitat del nostres problemes, com es la "regla de tres".
Pitagoras entre d'altres descobertes, va presentar-nos el triangle rectangle "perfecte" on els costats valen 3, 4 i 5 unitats respectivament, en aquest treball utilitzarem exclusivament aquest triangle, vol dir que tots els següents dibuixos han estat adaptats al triangle de Pitagoras. El normal a la vida es que tots els triangles siguin diferents i la única cosa en comú, es que han d'ésser triangles rectangles. El fet de treballar amb un sol triangle, fa que podem mantenir contínuament  totes les propietats i veure millor l'evolució del procés. 



Dibuix (A)

En blau es representa en perspectiva el triangle pitagòric amb valor 3, 4 i 5, la base A val 3 unitats, l'altura B val 4 unitats i la hipotenusa valdria 5 unitats. En vermell s'ha dibuixat un segon triangle on la base a val 1/3 de A i b te el seu propi valor (1.3333).
El triangle vermell el podem moure a la nostra voluntat i mentre no li variem les cotes mantindrem les condicions del teorema.
El teorema de Tales ens diu que si a un triangle li tracem una línia paral·lela a qualsevol dels seus costats, s'obté un segon triangle que es semblant al triangle original. En el nostre dibuix, les línies paral·leles son B i b.
En conseqüència podríem establir la següent relació: b/a = B/A

Dibuix (B)
Podem veure a un arquitecte (dibuix adaptat d'un model de Villar de Honnecourt) dret davant d'una columna que està mesurant per saber s'hi ha arribat a la cota correcta per situar-hi el capitell. L'arquitecte no es mira la columna, està mirant al terra. En el lloc on hi ha una petita fletxa negra dibuixada, l'arquitecte hi tindria senzillament un plat amb aigua o be un mirall. Tots podem provar l'experiment a casa: posem un mirall al terra i des d'una certa distancia hem de poder-hi veure reflectit el llum del menjador, a partir d'aquí podríem calcular l'altura del nostre pis.
En aquest cas coneixem les següents mesures: a, b i A. Tenim de calcular B.
La solució surt directa : B = (A*b) / a. 
La única cosa que hem fet amb el triangle vermell, ha estat fer-lo pivotar 180º damunt del vèrtex comú.

Dibuix (C)
En aquest cas mesurarem l'amplada d'un riu per tal de poder-hi bastir un pont, després ja decidirem la forma que tindrà i els ulls que li farem.
Per començar necessitem una referència física a l'altre banda del riu, aquí s'ha dibuixat un arbre que estarà situat a una certa distancia de la llera; distancia que haurem de calcular aproximadament, ja que després la haurem de restar (hem de tenir present que no podem accedir físicament a l'altre banda).
A la nostra banda necessitem un espai suficientment gran i pla on poder-hi clavar unes estaques que ens han de permetre determinar les línies dels dos triangles. El senyor Tales tenia tota la sorra de la platja per poder-hi clavar estaques i la seva referència visual en lloc del arbre era un vaixell de guerra i a més el pagaven per calcular la distància.
També tenim de calcular el costat B del triangle que es resolt igual que el cas anterior, amb la particularitat que a la mida que ens doni li haurem de restar la distancia de l'arbre al riu i també la distancia de la base dels triangles al riu.
La única cosa que hem fet amb el triangle vermell, ha estat fer-lo "caure" 180º sobre la línia de la base que tenen els dos triangles en comú.



Església de Sant Pere de les Roques

  Sant Pere de les Roques es una església del terme de Santa Coloma de Queralt ( Conca de Barberà ). Enciclopèdia Catalana ens diu que: “És ...